Zoorbit
Zaloguj się  |  Załóż konto
 Start  Konto  Zwierzęta  Fotki  Filmy  Pamiętniki
 Forum
 Prezenty  Wiki
Oswajanie królika
Brak obrazka
Kobieta
27 lutego 2009, 20:37 | Cytuj
Aby królik miniaturowy szybko się u nas zadomowił należy postępować z nim łagodnie i serdecznie. W pierwszych dniach pobytu nasze zwierzątko musi oswoić się z nowym miejscem i innymi domownikami. Jak i ewentualnymi innymi zwierzątkami. Nie należy więc od razu wypuszczać królika z jego pomieszczenia w którym czuje się bezpiecznie. Dobrze jest podawać mu różne smakołyki i spokojnie do niego przemawiać. W taki sposób zdobywamy jego zaufanie i stajemy się osobą której nie trzeba się bać. Będziemy mu się kojarzyć z czymś sympatycznym i dlatego po jakimś czasie królik będzie zbliżał się do wyciągniętej ręki. Możemy wtedy zacząć go dotykać i głaskać. Nie powinnyśmy zapominać o strachu drzemiącym w każdym króliku. Nie powinnyśmy sięgać po jego niespodziewanie. Wszystkie raptowne ruchy kojarzą mu się z zagrożeniem i ucieka. Chwytając królika jedna rękę podkładamy pod jego brzuch a drugą przytrzymujemy go w okolicy ogona i tylnych łapek. Pies i kot (oczywiście nie wszystkie) są jego naturalnymi wrogami (nie wszystkie)i lepiej nie trzymać królików w ich obecności (mój królik pies żyją w zgodzie).

Królik znaczy teren wokół klatki jak i samą klatkę wydzieliną gruczołów zapachowych znajdującą się pod żuchwą. Zdarza się wtedy, że zaczyna coś ogryzać. Można go tego oduczyć udzielając nagany surowym głosem. Jeżeli to nie pomoże, należy chwycić królika i z powrotem wsadzić do klatki. Nie należy drażnić królików zaganiać w ciemny kąt. Może się wtedy zdarzyć, że zdesperowane zwierzątko ugryzie napastnika. Oczywiście takie przypadki są rzadkie, ale trzeba wiedzieć, że w sytuacjach wyjątkowych zwierzątko może zachować się w ten sposób.
12karinka12
Kobieta
22 sierpnia 2009, 12:51 | Cytuj
dobrze powiedziane
a sama to pisałaś czy brałaś z jakiegoś źródła? bo bardzo bym chciała poznać to źródło jeśli brałaś z niego ;]]
pozdrawiam
`Kitka . Ta co urodziła 5 kotów
Kot
29 stycznia 2010, 15:18 | Cytuj
wszystkoo dobrze ujęte Puszcza oko

____

Promocja

Skomentujesz mi 5 fotek dostajesz 2 prezenty

10 fotek dostajesz 4 prezentów + 1 gratis

30 fotek 10 prezentów + 2 gratis

tylko musisz mi napisać że skomentowałeś !!
Brak obrazka
Mężczyzna
9 kwietnia 2010, 13:25 | Cytuj
Hej!

odwiedź proszę link do mojego pieska:

http://pupilo.pl/portal_twojego_pupila/314/Pies_Chester
pomoże mi to wygrać w konkursie na pupilo.pl

Dzięki, Pozdrawiam! Uśmiecha się
Aby dodać odpowiedź musisz się zalogować.
Regulamin     Polityka prywatności     Kontakt
Copyright © 2008-2009 Internet Labs